Har du et solcelleanlæg, en husstandsvindmølle eller anden vedvarende-energianlæg havde du tidligere flere fordele ved at føre anlægget under VSO.
VSO står for Virksomhedsskatteordningen. Det var før muligt at fradrage 25 % af anlæggets værdi under VSO-metoden. Dette blev dog af SKAT afskaffet i 2012 med det ræsonnement, at fordelen til de der benyttede sig af det var for stor. Anlæg købt og bestilt inden november 2012 kan fortsat med fordel køre inde under ordningen, men det er ikke en mulighed for nyere anlæg.
Til gengæld har der nu vist sig en ny mulighed for disse anlæg. Her taler vi om PSO-støtten.
Fra 16. marts 2015 er det muligt for solcelleejere at ansøge om PSO-støtte. Det er en støtteordning der har været aftalt i flere år fra statens side, men som først nu bliver realiseret.
Der er fra statens side afsat hele 60 megawatt til solcelleanlæg. Solcelleejere har mulighed for at søge denne pulje, der fungerer som en ’først til mølle’-proces. Det er derfor også en god idé at ansøge så tidligt som det kan lade sig gøre (altså den 16. marts).
PSO står for Public Service Obligations. Formålet er at fremme vedvarende energi i Danmark. EU-kommissionen har tidligere ment, støtteordningen var i strid med EU’s love, men dette er blevet afkræftet.
102 ører pr. kilowattime
Ansøger du som solcelleejer og kommer du med i PSO-ordningen kan du se frem til at få 102 øre pr. kilowattime strøm, du sælger.
Uden denne støtte vil du blot få 60 øre per kilowattime, og her er altså tale om en ganske betydelig forbedring af den sats, du modtager for at sælge din strøm.
Puljen skulle have været realiseret i 2013 og 2014, men som følge af bøvlet med EU blev den udskudt. Det betyder at puljens indhold, 20 megawatt, er blevet overført fra 13 og 14 til nu at være hele 60 megawatt i 2015. Derfor er der også gode chancer for, at du kommer med i ordningen og derved kan se frem den forhøjede sats.
Og nævnte vi, at den forhøjede sats gælder i 10 år fra du får den?
Der er tale om mange penge, hvis du ansøger i god tid (fra den 16. marts) og kommer med i ordningen!
Krav
For at blive tilmeldt skal dit solcelleanlæg være tilsluttet elnettet efter den 19. november 2012. Det gælder også privatpersoner, solcellelaug og foreninger, der har planer om i 2015 at købe solcelleanlæg. Overvejer du et anlæg kan du læse mere om solfangere og solceller her.
Anlægget må for at være en del af ordningen ikke have en effekt på mere end 6 kilowatt. Du skal have en købsaftale ved en leverandør forud for ansøgning til ordningen, hvis ikke dit anlæg allerede er sat op og aktivt.
Støttesøgningen er åben mellem 16. marts og 31. maj. Du sender din ansøgning direkte til Energinet.dk.
Få hjælp af revisor
Er du solcelleejer har du nogle specifikke muligheder for at fradrage dit anlæg. Det er ikke længere muligt at køre det ind under VSO, men der er stadig noget at hente.
Det kan du få hjælp af en revisor til at realisere.
Du kan også bruge din revisor til at udregne, om det overhovedet kan betale sig for dig at opsætte et solcelleanlæg og søge om PSO – og hvornår det i givet fald er en positiv forretning for dig. Regner du med at flytte fra dit hjem lige om lidt er det ikke nødvendigvis en god forretning.
Har du brug for en revisor har du mulighed for at få 3 tilbud her. Det er både gratis og uforpligtende at modtage tilbud ved hjælp af tjenesten. Brug det til at finde ud af, om du har behov for revisoren – du får kyndig rådgivning forinden din opgave eventuelt sendes ud til kompetente revisorer.
Skriv et svar