Verden har aldrig været mere åben og lettilgængelig, og selvom du er ung og studerende og umiddelbart ikke synes, du har råd til at rejse ud i længere tid, så vil det være rigtig ærgerligt, hvis du snyder dig selv for denne mulighed. Der er mange muligheder for at søge om, spare og låne penge – med disse fif kan du komme afsted selvom du ikke har lavet en opsparing.
Følg dine drømme
Der er mange unge, der drømmer om at rejse til udlandet. På en videregående uddannelse bliver du måske præsenteret for muligheden for et studie- eller praktikophold i London, Australien, USA eller et andet sted. Det vil ikke alene udvikle dig personligt men også i høj grad gavne dit cv, når du skal søge job.
Når du første gang hører om muligheden for at studere i udlandet, har du måske ikke haft overvejelser om at rejse på den måde før, men pludselig snakker alle dine medstuderende om, at de vil rejse, og du får mere lyst end nogensinde til at tage afsted. Der er mange praktiske detaljer, der skal falde på plads og afklares.
Dit uddannelsessted vil højst sandsynligt afholde informationsmøder og have vejledere, som kan hjælpe dig. Der er også megen information at hente, hos de organisationer, der udbyder udlandsophold. Det anbefales, at du opsøger så meget information som muligt. Snak eventuelt også med tidligere studerende, der har været afsted, de vil kunne give dig uvurderlig viden og råd.
Få råd til at tage afsted
Der er flere ting, du kan gøre for at få råd til at tage afsted. Der er flere forskellige udgifter, du skal tage højde for, når du skal rejse.
Ud over flybillet og leveomkostninger skal du typisk også betale studieafgift til det universitet, du skal læse på. Skal du i praktik i en virksomhed, er det heller ikke sikkert, at du får løn, og derfor er det nødvendigt at have en god opsparing, inden du tager afsted.
Der er selvfølgelig altid den mulighed at låne penge til at betale visse udgifter til turen fx studieafgiften. Men der er også mange andre ting, du kan gøre for at give dig selv bedre økonomisk overskud til at tage afsted for.
Der kan være rigtig mange penge at hente her:
- udlandsstipendium
- legater
- SU-lån
- spar op
Udlandsstipendium til dækning af undervisningsgebyr
Udlandsstipendiet kan du søge, når du skal læse på et universitet i udlandet. Det går udelukkende til at dække undervisningsgebyret og ikke til de øvrige udgifter, der måtte være, som fx bøger, øvrig undervisningsmateriale, eksamensafgift, bolig osv.
Tag dig tid til at søge legater
I Danmark findes der mange fonde, hvor du kan søge legater. Det er et tidskrævende arbejde, da et legat typisk kræver, at du sender en motiveret ansøgning. Det er heller ikke alle legater, der dækker alle formål. Så du skal bruge tid på at finde og søge de legater, der dækker netop dit formål. Men der er plads til at være kreativ i dine ansøgninger. Tager du dig den nødvendige tid til det, vil det ofte også vise sig, at du kan få mange tusinde kroner til at dække udgifterne til din rejse og ophold.
Vælg en uddannelse, der er SU-berettiget
Visse uddannelser i udlandet er SU-berettigede, hvilket betyder, at du kan tage din SU med dig, når du studerer eller er i praktik i udlandet. Det er SU-styrelsen og dit uddannelsessted, der godkender dit udenlandske uddannelsessted eller praktikforløb i forhold til, om du kan modtage SU.
Det samme gør sig gældende, hvis du vil søge og have SU-lån udbetalt under opholdet.
Spar op
Sidst men ikke mindst, er der flere metoder, du kan overveje, for at spare ekstra op. Er der fx udgifter, du har nu, som du kan spare væk? Du kan overveje at opsige din lejlighed og flytte hjem til en kammerat eller dine forældre et halvt års tid før, du skal rejse. Her er der rigtig mange penge at hente. Vil du ikke opsige lejligheden, så forsøg at fremleje den i den periode, du er væk, så du ikke skal betale huslejen.
Du kan også tage et (ekstra) studiejob eller spørge, om du kan få ekstra vagter på det job, du har i forvejen. Sørg for at lave en opsparingskonto, hvor pengene automatisk går ind på hver måned, så du ikke får brugt dem på noget andet.
Skriv et svar