Har man været ude for en trafikulykke, er der forskellige former for erstatning og godtgørelse, som man er berettiget til, såfremt man er kommet til skade. Erstatningen afhænger selvfølgelig af, i hvilken grad man er kommet til skade.
Type 1) Den første type er den, der hedder godtgørelse for svie og smerte. Taksterne for 2014 lyder på 185 kroner for hver dag, man er sygemeldt. Førhen har takster for sengeliggende og oppegående sygedage været forskellige, men den regel er ophævet nu. Vær i øvrigt opmærksom på, at der er maksimalt udbetales 71.500 kroner i godtgørelse for svie og smerte.
Type 2) Den anden type af erstatningskrav er for tabt arbejdsfortjeneste. Her udregner man forskellen, altså indtægtstabet, mellem den løn, man kunne have tjent – inklusive feriepenge og søgnehelligdagsgodtgørelse – og det beløb man modtager i sygeløn eller sygedagpenge.
Type 3) Den tredje erstatningstype gælder i forhold til andre økonomiske tab, man måtte have i forbindelse med ulykken. Det kan for eksempel være udgifter til behandling, som erstatningen dækker, hvis ikke selv man har en privat ulykkesforsikring til at dække disse udgifter.
Type 4) Fjerde type af erstatning gælder for varige mén. Erstatningen falder dog kun, hvis det varige mén er på fem procent eller derover. Tab af funktion i en fod bliver for eksempel vurderet til en méngrad på 30 procent. Taksterne for 2014 lyder på 8.175 pr. méngrad, men også her er der en øvre grænse for udbetaling, som ligger på 980.500 kroner. I øvrigt er det vigtigt at bemærke, at den tilskadekomnes alder spiller ind, når erstatningsbeløbet regnes ud. Er man for eksempel 40 år ved skadestidspunktet, nedsættes erstatningen med én procent. Er man 45 år, er det seks procent og så fremdeles.
Type 5) Nummer fem i rækken omhandler erstatning for tab af arbejdsevne, altså hvis ikke man kan arbejde i samme omfang som før skaden – vel at mærke hvis det er et tab på 15 procent eller derover. 15 procent svarer til, at man hver dag har svære nakkesmerter, som kan have indflydelse på, hvordan man er i stand til at bevæge sig. Nakkesmerterne kan være ledsaget af smerter, der stråler ud i armene, men også somatiske symptomer kan følge med. Ved udmåling af erstatning tager man udgangspunkt i den løn, som man havde, før skaden blev pådraget. Det maksimale erstatningsbeløb er anno 2014 dog på 8.584.000 kroner.
Under erstatningstype nummer fem er der særskilte regler for børn med nedsat arbejdsevne. Her tales der om børn under 15 år, og hos dem gælder erstatningen, hvis arbejdsevnetabet er på fem procent eller derover.
Da man ikke umiddelbart direkte efter en trafikulykke kan vurdere, om de tilskadekomne har fået varige men eller skal have erstatning for tabt arbejdsevne, skal det påpeges, at der typisk først efter et års tid tages stilling til de to sidstnævnte erstatningstyper.
Type 6) Der er erstatning i forbindelse med dødsfald, og her findes der fire forskellige former for erstatning. Der er ”erstatning for rimelige begravelsesudgifter”, som i praksis ikke må overstige 30.000 kroner. Men er der særlige forhold hos de efterladte, kan man beløbet fraviges.
”Overgangsbeløbet” er tiltænkt dækning af uforudsete udgifter, små som store, der kan opstå i forbindelse med et dødsfald. Betingelsen for udbetalingen er, at afdøde bidrog til den fælles husholdning og udbetales som regel kun til en efterladt ægtefælle eller samlever. Overgangsbeløbet udbetales kun én gang, og får man dette, kan man ikke på samme tid få erstatning for begravelsesudgifter.
I visse tilfælde ydes der ”Godtgørelse til efterladte”, hvis den afdøde er afgået ved døden som følge af overtrædelse af straffeloven. De efterladte er i denne sammenhæng ægtefæller, samlevere og mindre børn. Andre børn og forældre kan også være nære pårørende, hvis de, da dødsfaldet indtraf, boede sammen. Det er dog en forudsætning for godtgørelse til efterladte, at dødsfaldet er forvoldt forsætligt eller groft uagtsomt. Godtgørelsen fastsættes i forhold til, hvilken paragraf under straffeloven dødsfaldet skete.
”Forsørgertabserstatning” kan udbetales, hvis afdøde havde forsørgerpligt, og erstatningen udbetales til den efterlevende ægtefælle eller samlever. Efterlevende børn er også berettiget til erstatning. Et beløb som svarer til summen af de børnebidrag, som den afdøde på skadestidspunktet kunne være blevet pålagt at betale. Hvis afdøde var eneforsørger, fordobles dette beløb.
Regler for fri proces
Hvis en trafikulykke ender som en retssag, kan ens forsikringsselskab være behjælpelig med at dække omkostninger for dette. Det er det, man kalder for ”fri proces”. Vær dog opmærksom på, at ens indkomst spiller ind her. Er man for eksempel enlig og har en indkomst på maksimalt 299.000 kroner, så er man berettiget til få dækket sagsomkostninger. For samlevende gælder en maksimal samlet indkomst på 380.000 kroner. For hvert barn under 18 år er der yderligere et tillæg på 52.000 kroner.
Taksterne for de forskellige erstatningstyper fastsættes i øvrigt hvert år i december.
Skriv et svar