Elektroniske cigaretter (også kaldet e-cigaretter) er et nyt produkt og derfor er der ingen faste konklusioner på, om elektroniske cigaretter er sundhedsskadelige.
Derfor tager vi i denne artikel et kig på, hvor skadelige elektroniske cigaretter er – og om de overhovedet er skadelige. Det er noget delt emne, så en endelig konklusion når vi ikke frem til. Men vi når frem til et ’statement’ – en halv-konklusion på, hvor ’galt’ det egentligt er med elektroniske cigaretter.
Er der beviser for, at elektroniske cigaretter er sundhedsskadelige?
Kort sagt: nej, det er der ikke.
Der har naturligvis været forsket i mange små og forskellige forsøg, men der er ikke kommet nogle endelige konklusioner der peger på, om elektroniske cigaretter er sundhedsskadelige. Så de personer der ved, at e-cigaretter er farlige, findes simpelthen ikke – eller også lyver de. Der findes ingen godkendte og autoriserede beviser for, at e-cigaretter er sundhedsskadelige.
Heldigvis ved man dog lidt om de forskellige parametre – og så er man velkommen til at danne sit eget overblik over sagen.
Nikotin i e-væske er sundhedsfarligt
Dermed ikke sagt at elektroniske cigaretter er sundhedsfarlige. Men væsken er. Noget af det. Den e-væske som bruges til at hælde i sin e-cigaret, er uden tvivl sundhedsfarlig, hvis den indeholder nikotin. Nikotin er et af de farlige stoffer i ’rigtige’ cigaretter. Det er også det stof der gør én afhængig af at ryge.
Ofte kan man vælge om e-væsken skal være med nikotin. Ofte vælger rygere den væske med nikotin, for på den måde at ’trappe ned’ stille og roligt.
E-væske med nikotin er altså skadeligt. Hvis du derfor vil bruge din e-cigaret, gør du klogt i ikke at vælge e-væske med nikotin. Ellers hjælper det ikke meget. Elekcig.dk har et stort udvalg af netop dette.
Er det en god ide at bruge en e-cigaret i forbindelse med et rygestop?
Ja & nej.
Der er ingen tvivl om at en e-cigaret kan være en hjælp i forbindelse med et rygestop, hvis du bruger den på ’den rigtige måde’. Den rigtige måde er at bruge den uden e-væsker med nikotin – eller i hvert fald, med meget lidt nikotin. Bruger du e-væsker med nikotin hjælper det ikke at bruge en e-cigaret, da du så bliver ’fastholdt’ i din afhængighed af nikotin (som der også er i cigaretter).
Vælger du en e-cigaret med e-væsker uden nikotin, så kan det bestemt være til en hjælp i forbindelse med et rygestop.
Igen: det handler om, hvad du gør det til. Det er individuelt fra person til person.
Hvor mange danskere bruger e-cigaretter?
I 2010 var der omkring 50.000 danskere der brugte e-cigaretter dagligt. Man mener at det tal i dag er steget til omkring 350.000 danskere, som alle bruger deres e-cigaretter dagligt. Følger man ’prognoserne’ vil der i 2018 være over 500.000 danskere der bruger e-cigaretter – dagligt.
En enorm stigning. Mange ’eksperter’ taler om at e-cigaretterne bliver de ’rigtige’ cigaretters død.
Konklusion: farligt eller ej?
Som skrevet i indledningen, er det et meget svært emne, at konkludere noget på. Men vi prøver alligevel.
Konklusionen er således: Det er ikke ufarligt at ryge e-cigaretter. Der findes ikke meget dokumentation for emnet endnu. Det er simpelthen for nyt et fænomen til at der er lavet tilstrækkelig med forskning på området.
Bruger du din e-cigaret med e-væske der ikke indeholder nikotin, og som samtidig er af god kvalitet, er det altid bedre at bruge en e-cigaret end at ryge en rigtig cigaret. Så langt er elle enige.
Med andre ord: er du et fornuftigt menneske og ved, at du ikke skal ’misbruge’ din e-cigaret eller købe e-væsker med nikotin, så er det et godt alternativ til de ’rigtige’ cigaretter.
.. men det er naturligvis bedst, hvis du hverken ryger cigaretter eller bruger e-cigaretter.
Skriv et svar