Der er ikke nogen bedre måde at samle familien på end en god grillaften. God mad, hyggeligt selskab og godt vejr gør grilleriet til en foretrukken aktivitet for mange om sommeren.
Der er dog en diskussion blandt grill entusiaster, om hvilken form for grill man bør anvende for at få den helt rigtige smag på sin mad.
Hvor de på den ene side ikke mener man kan få den rigtige smag frem, medmindre det er lavet på en kulgrill, mener gasgrillerne at man overhovedet ikke kan smage forskel på om det er lavet på den ene eller den måde, og derfor lige så godt kan anvende en gasgrill da det er væsentlig nemmere at arbejde med. Hvorvidt der er den store forskel i smagen på maden lavet på en kulgrill kontra en gasgrill vil vi ikke komme nærmere ind på i denne artikel, men vi vil kigge lidt på de største forskelle på de to grilltyper. Dog blev der på et tidspunkt foretaget en blindsmagning, hvor der blev smagt på hhv. en burger og en bøf. Der var ingen smagsforskel på burgerne, men på bøfferne var det gasgrillen der vandt på smagen hver gang. I sidste ende er smagen vist den mindste del af det, da der sandsynligvis ikke er den store forskel.
Prisen
En af de største forskelle på en kul og gasgrill er selvfølgelig prisen. Kulgrillen er typisk noget billigere, hvor du faktisk kan købe de helt billigere versioner helt ned til 200 kr., hvis du går efter en af de små modeller. Det er selvfølgelig langt de færreste seriøse grill entusiaster, der kan nøjes med sådan en grill, men for dem hvor pladsen også er en faktor, kan man sagtens klare sig med sådan en grill. For langt de fleste vil en weber grill, være det oplagte valg, da de befinder sig i flere forskellige prislejer.
Når snakken falder på gasgrill og pris, så er det lidt et andet prisleje vi bevæger os i. Her kan de dyreste weber gasgrill komme op og koste mere end 15.000kr, så det er kun for de absolut største grill fans, hvor den bliver benyttet ofte! Der er selvfølgelig også masser af andre gasgrills som er lidt mere budgetvenlige, men generelt set er de væsentlig dyrere end deres fætter kulgrill.
Nemhed
En af de vigtigste faktorer for mange i forhold til grilleri er at det ikke må være alt for besværligt. Her er det at gasgrillen tager lidt point over kulgrillen. At det kun tager 2 sekunder at starte en gasgrill op, kontra kulgrillens ½-1 time gør udslaget for mange hobby grillerister, selvom det stadigvæk tager tid at blive varm. Muligheden for at skrue op og ned for varmen med en knap, gør det noget nemmere at styre temperaturen i forhold til hvilke typer af mad du laver. Dette kan også gøres med en kulgrill, men det er noget mere besværligt. Rengøringen efterfølgende er også forholdvis nemt, da man blot skal skrue op for varmen og derefter bruge en stålbørste til at fjerne evt. rester fra madlavningen.
Sikkerhed
Den sidste ting vi kommer ind på i artiklen her, er sikkerhed. Der er mange forskellige holdninger til denne del af grilleriet. Nogen mener at der sker en større andel af uheld ved anvendelse af kulgrill hvorimod gasgrillen typisk har de mere alvorlige uheld. Du bør selvfølgelig have dette i ménte inden du foretager dit valg, men uheld sker heldigvis forholdsvist sjældent i forbindelse med at man griller.
Der er lidt forskellige faktorer at tage højde for herunder bl.a.:
- Kulgrill er lettere end en gasgrill og dermed nemmere at vælte
- Det er ofte nødvendigt at antænde sine kul vha. fx tændvæske, hvilket gør det mere sandsynligt at man kommer til skade.
Denne korte artikel vil selvfølgelig ikke kunne dække alle punkter, men forhåbentlig har den kunne hjælpe dig tættere på en beslutning om hvorvidt du bør købe en gas eller kulgrill.
Skriv et svar