I de sidste par år er kviklån boomet frem i danmark. Grunden til at er boomet frem er af den simple årsag at kendskabet til denne form for hurtige lån er blevet alment kendt. Hvis man har en stabil indkomst, så kan det være svært at forestille sig noglesinde at skulle tage et kviklån. Men det er hverdag for mange danskere der lever for dyrt, og er nødsaget til at optage dyre lån til at betale deres månedlige om regninger og forbrug.
Kviklån
Kviklån er et nyere fænomen i Danmark. Det har været her i mange år, men der er først blevet alment kendt og “populært” i de senere år. Kviklån er små hurtige lån, hvor beløbene oftest er under 10.000 kr, og løbetiden kun er et par måneder. Deres renter er sjældent høje, men de tager et opstartsgebyr, som gør at når lånet udregnes i ÅOP, så bliver det meget dyrt.
Det har modtaget stor kritik i de danske medier da de er så dyre, men det har ikke vist sig at den danske befolkning har stoppet med at optage disse typer for lån. Kviklån går også under navnet “hurtig lån”, som kommer fra at udbetalingen samt ansøgningen sker hurtigt. Man ansøger altid om lånet online, og långiveren skal ikke vide hvad lånet skal bruges til. Flere selskaber har bemanding siddende døgnet rundt for at godkende ansøgninger. Dette gør at mange selskaber reklamere med at ens ansøgning bliver gennemgået indenfor 2 minutter.
Nogle selskaber har også blot en computer til at tjekke alt data.
Stigningen i kviklån
Som sagt, så er der en større stigning i kviklån i disse år. Konkurrencestyrelsen har anslået at omfanget af kviklån er over tredoblet fra 2010 til 2013. I 2010 blev der udlånt over 37.884 millioner kroner, og i 2013 91.445 millioner kroner. Denne stigning er opsigtvækkende. Når danskere optager dyre kviklån ender det tit i en ond cirkel, som i sidste ende gør at de betaler langt mere i renter og gebyr, end hvad der er fair for at låne pengene. Ofte er ÅOP på disse lån flere 100 procent.
For et par år siden greb staten ind i lånebranchen, som gjorde at alle selskaber skulle oplyse hvad ÅOP var på lånene, og her så man især hvor mange penge kviklånudbydere tjente på deres kunder. Deres ÅOP lå omkring 100% – 500% alt efter størrelse og løbetid. Dette er langt højere end normale lån, som ligger på omkring 10% ÅOP. Dette er også derfor kviklån for så stor kritik, da forskellen i ÅOP er så enorm. Faktisk betyder det at hvis de udlåner samme totalbeløb som banker ville de have de tjene 10 til 50 gange mere, på præcis den samme ydelse.
Omkring juletiden stiger antallet af optagende kviklån. Dette er fordi folk skal have råd til julegaver, og gerne vil give familien lidt ekstra. Til gengæld koster det meget at betale dette lån, så hvis der blot var blevet sparet et lille beløb op kunne de penge faktisk være sparet. Der findes dog også nogle som næsten lever dag-til-dag, og overlever ved at optage kviklån. Vi ser oftest det i programmer som Luksusfælden, hvor man møder folk helt på den økonomiske rend. De har ofte optaget flere kviklån, og har en masse ubetalte kreditorer som hiver i dem for at få deres penge, men der er ingen penge at hente.
Ny portal på markedet vi oplyse kunder om deres dyre vaner
Der er kommet en ny portal på markedet der oplyser optagere om hvad det koste at optage kviklån. De har guides til hvordan man afbetaler lån, hvad man må antage som “best-practice”, og hvornår det vil være bedst at optage et lån. Derudover har de en stor sektor om RKI, som kan læses her. De hedder Voreslån, og har til mål at informere 100% om hvad forbrugeren går ind til når de optager lån, samt give tips til hvordan man bedst muligt får sin økonomi til at hænge sammen under afbetalings-perioden.
Ved lancering af denne portal håber de på at kunne påvirke forbrugerne nok til at tænke sig en ekstra gang, og lægge en plan for hvordan deres fremtidige budget skal være, så de ikke ender i den onde spiral med kviklån og renter der ikke kan betales.
Ønsker du at se deres side kan du besøge dem på www.voreslaan.dk.
Skriv et svar