Månesten skal ikke forveksles med sten fra månen, da vi her ser på noget ganske andet. Månesten kommer ikke fra månen, men er i stedet er noget vi allerede har på jorden. Navnet kommer fra mange år siden, hvor man troede at man kunne se månens forskellige faser i månestenes lys. Man har derfor sidenhen kaldt den månesten eller moonstone på engelsk.
Sri Lanka, fantastisk lys og kulturen
Månesten kommer primært fra Sri Lanka, men kan komme fra mange andre steder i verden, så som USA, Brasilien, Australien, Myanmar, Madagaskar, Indien, Burma, Ceylon, Tanzania, Mexico, Norge og Schweiz. Men hvor man mener den højeste kvalitet af månesten findes i Sri Lanka.
Månestenen kan have forskellige farver.
Ud af disse findes der en specielt smuk udgave, som kaldes regnbue månesten. Denne udgave har regnbuens farver. Den er specielt smuk men generelt er de alle smukke. Skønheden skyldes blandt andet, at stenen ser fantastisk og fortryllende ud i lys. Dette er på grund af dens overflade og farver, som sammen skaber en smuk kombination.
Månestenen har et flimrende lys, som kan ses når man drejer den. Det har blandt andet været med til at overbevise folk, i gamle dage, om at der boede ånder i stenen. Månestenen er derfor også en ædelsten, som nok heller ikke er svært at forstå, når du ser den. Den bruges til smykker som kan bliver meget smukke.
Mange af dem som køber denne type smykker, er primært kvinder, da den menes at havde en feminin energi. Disse mennesker tror at denne ædelsten har overnaturlige kræfter. De mener blandt andet, at månestenen for eksempel har en form for kraft eller energi, der kan give balance i ens følelser. Herudover mener man, at den smukke sten symboliserer forandring, spiring, opgør og frigørelse. Dette skulle ske på grund af at den fordrer forandring via selvkritik.
Men også andre og ældre kulturer har idéer og holdninger til hvad stenen kan. Der er for eksempel Indien. Her har månestenen en magisk og hellig betydning. Der mener man nemlig, at den som bærer stenen får god drømme, og smukke drømme, altså at man slipper for mareridt – En form for “drømmesten”.
Men ikke alle kulturer oplever stenene på samme måde. I de arabiske lande mener man noget helt andet. De mener månestenen fremmer frugtbarhed. Derfor syr de stenen ind i tøjet, så kun bæreren ved den er der. Det siges også at den styrker ens intuition og forståelse. En helt anden ting var, at man i det gamle Asien og Rom, troede at månesten var måneskin, der var størknet og det altså var dette der havde skabt de flotte farver.
Men som sagt, findes der rigtig mange forskellige opfattelser, om hvad månesten er, og hvad den kan. Men en ting som man kan blive enig om på tværs af alle kulture, er at den er en rigtig smuk ædelsten.
Kemien bag stenen og dens fysiske egenskaber
Månestenen har denne kemiske formel (Na,K)AlSi3O8, som består af grundstofferne natrium, kalium, aluminium, silicium og oxygen.
Den smukke sten er en del af Feldspat gruppen, som næsten 2/3 dele af jordens sten er en del af. Månestenes hårdhed ligger relativt lavt, den ligger på 6 i Mohs hårdheds skala. Som betyder, at man skal være forsigtig med den. Dette betyder blandt andet at man ikke bør lægge sine månestens smykker, sammen med sine andre smykker, da de let ville kunne blive beskadiget, såsom at få ridser. Men hvor månestenen er meget nem at pudse med en klud hvis den skulle få ridser, fordi dens hårdhed er så lav. Den ligger som sagt på 6 i hårdhedsskalaen, og dette gør den sammen med resten af stenene, i gruppen feldspat.
Månestenen er en, ud af flere varianter inde for feldspat gruppen, hvor denne variant hedder ”adularia”. Dette er et kalium aluminium silikat i en specielt fin ædelstens kvalitet. Stenen findes også i alperne, som forståeligt nok, må havde været skyld i navnet ”adularia”. Et andet navn for stenen er Selenit, som på græsk betyder ”moon”, altså måne.
Månestenen har en vægtfylde på 2,56 til 2,59 og et brydningsindeks på 1,518 til 1,526.
Usleben og kedelig
Månesten i usleben tilstand, er en meget kedelig sten og fortæller intet om hvor fantastisk og smuk den kan blive efter slibning. For at få det flotte frem, kræves der en dygtig hånd. Dette skyldes at stenen skal slibes i den halvmåneformede cabochon form. Stenes aksel skal også passe med stenes højdepunkt for at få det fantastiske og smukke lys frem.
En anden måde at slibe månesten på
I Indien er der dukket månesten op på markedet i farver som grønne, brune, orange, champagne og selv sorte og rødlige. Her har nogen af stenen haft et ”cat’s eye” effekt ligesom at man har valgt at slibe andre former end den traditionelle cabochon, men uden at den har mistet sin adularescence effekt.
A Krogh skriver
Forfærdelig stavning og brug af ord betydning…. det hedder ‘ligges’ men ‘lægges sammen’ med samt man får ikke ‘kræft og energi’ !! da ‘kræft’ er en meget ødelæggende og ofte en dødelig sygdom… det hedder “kraft og energi”
Gør jer den ulejlighed at læse kyndig korrektur på jeres tekster !!!
Mvh
A Krogh
Karin Anita Ekdahl skriver
Stavning er vigtig, men indhold og forståelse er også vigtig.
Så – jeg forstod det hele, så “pyt” med lidt fejl i stavning.
Fejl kan man altid finde, men forståelse er lang større.
Tak! for god information
God weekend
K. A. Ekdahl
Stren Aabenhus skriver
Ja interessant og mit navn er Steen har jeg ret i at nogle flintsten kan være ret skæld og muligvis sælge for peng ? Og hvilke sten er penge værd som kan findes i Vendsyssel nord Kattegat Danmark VH Steen Aabenhus, Sæby
Stren Aabenhus skriver
Ok der er ret meget rav og mange sten men jeg kender meget til naturen men der er vist sjældne flontsyen og x andre sten der kan kost lidt lomme penge og hvis hvad er så bedst at tage med hjem ? Steen Aabenhus!