Tal viser at 39% af det danske forbrug er nethandel. Og det vokser. Samtidig er over 8% af nethandlen dagligvarer. Det betyder at ca. 2,9% af al omsætning i Danmark ligger i onlinesupermarkederne. Det er voldsomt at tale om hele procenter, når udgangspunktet er hele Danmarks forbrug.
Lige nu har online supermarkederne ramt bølgen og rider nu på en vækstbølge uden lige. De ansætter flere folk. De udvider leveringsområdet. De udvider leveringstiderne. De får bedre service. De får flere discount varer.
Og flere og flere forbrugere hopper på vognen. Det bliver mere normalt og hverken aparte eller specielt. Antallet af udbydere vil eksplodere og flere små nichebutikker vil se dagens lys. Lokaleomkostningerne er ens på internettet uanset om du hedder Lidl, Dansk Supermarked eller Kjelds onlinemad.
Prisen vil altid være et konkurrenceparameter, men det er langt fra det eneste parameter. Der er plads til både økologiske, slankende, børnevenlige, usunde og alt muligt andet inden for kategorien af madvarer på nettet.
Så længe at de mindre formår at dele transportnetværk, så vil de kunne hamle op med stordriften fra Coop og Dansk supermarked. Og når først den er væk, ja så kan forbrugerne se frem til øget konkurrence på service og nicher. Og så bliver det først sjovt at være forbruger i det digitale supermarked.
Hvorfor uddør de fysiske supermarkeder i fremtiden?
Der er utrolig mange ulemper ved at handle ind, som man finder ud af er dejlig rare at slippe for når man gør det online i stedet. Tomme flasker de ikke tager imod, kø, flaskeautomaten virker aldrig, udsolgte varer så man bliver nødt til at handle flere steder. Der er det med at slæbe varerne og pakke den i poser på rekordtid ved båndet. Du går op og ned af gangene for det skal man jo, men med ehandel, så kan du blot kopiere alle dine indkøb til en anden dag – så har du klaret det hele på den halve tid.
Snart vil vi også se, at de store spillere vil gå fra madvarer til andre varer. Ligesom man ser det i Bilka og Føtex. Så kan du også slippe for turen til byen for at købe fødselsdagsgaver ind til weekendens familietamtam.
De handicappede
Herunder hører de svagtseende, svagtgående og dem med dårlig ryg, gigt og andre funktionshæmmende lidelser. Hvis du tror at de handicappede er en marginalgruppe, så tro om igen. Marginal er så meget sagt, de udgør nemlig op til 40% af den dagligvarerindkøbende del af danskerne. Hvad tror du de siger til mad til hoveddøren? Flere af de eksisterende online supermarkeder tilbyder nu også at bære dine indkøb ind foran køleskabet og for få ekstra kroner stiller de såmænd også varer helt ind i køleskabet. Se så taler vi om en service, der kan konkurrere med hjemmehjælperne og perspektivet bliver derved enormt for online supermarkederne, hvis de kan gå ind i konkurrence med fx ISS og Meyers.
Det mest fortravlede folkefærd i verden er Dannevangerne
Fænomenet er stigende. Småbørnsfamilierne har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Når det skal gå hurtigt mister vi motivationen og inspirationen til at skabe noget ny og lækker hverdagsmad. Her kommer online supermarkederne til at skulle skabe sig et rum. Flere niche online butikker tilbyder at man kan købe hele kasser med med mad til 5 ultra lækre retter pakker i portionsposer lige klar til tilberedning. Og ja madens opskrifter er skabt af tiden sejeste madbloggere med inspirerende billeder og lækre ingredienser. Og ja inden på madbloggerens egen madblog kan du følge med og stille spørgsmål. Det er både nemt og sjovt for den moderne husmor.
eSupermarkedet om 5 år?
Indkøb af dagligvarer på nettet er kommet for at blive. Der er flere supermarkedet online om 5 år end nu det er helt sikkert. På en så stort marked kan mindst 11-16 store spillere sagtens overleve. Dertil også en 40-50 mindre nichebutiker.
Når Coop, Dagrofa og Dansk supermarked for alvor får taget sig sammen og handlet på denne mulighed, så ser vi både Superbest, Superbrugsen, Kvickly, Føtex, Bilka, Netto og resten af banden med skarpe koncepter som kommer os forbrugere til gode i form af bedre tilbud, udvalg og service. Der kommer også flere services tilkoblet. Fx har Coop både bank, telefoni og postydelser. Det er da rart at kunne få leveret pakker og mad samtidig.
Christoffer skriver
Hvad bruges der til at understøtte disse argumenter?
Vh
Christoffer