Du har i lang tid haft mulighed for at købe både kosttilskud og håndkøbsmedicin – endda medicin, der ikke er håndkøb – i udlandet, når du fx var på ferie eller forretningsrejse.
Det er dog blevet ganske markant nemmere ved hjælp af internettet, hvor du nu kan bestille i ro og mag hjemme fra sofaen.
Og da sælgers land ofte vil være EU er der lidt de danske myndigheder kan gøre for at stoppe dig i din gøren og laden.
Men du bør alligevel overveje en ekstra gang, hvad du laver – der er nemlig en ganske reel risiko forbundet med at købe udenlandsk medicin og kosttilskud.
Danske standarder er er for en grund
I Danmark har vi høje standarder for salg af kosttilskud, medicin og andet – både online og offline. Det har vi for at beskytte hinanden. Processen med at få godkendt et nyt lægemiddel i Danmark er enormt lang, svær og dyr, men til gengæld har vi også enormt få lægemiddelskandaler.
Når du handler ind i andre lande kan du handle ind hvor kravene er slækket. Du kan måske finde din egen medicin, der også kan sælges i Danmark, men du kan også finde meget medicin, der ikke må sælges i Danmark.
Et ofte set eksempel er hvordan især en fætter til proteinpulveret i form af pre-workout sælges i Sverige og indeholder stoffer, der minder om anabolske steroider. Det må ikke sælges i Danmark, men du kan købe online fra Sverige uden problemer. Du risikerer dog dit helbred; der er en grund til, stofferne ikke sælges på dansk. Overvej i stedet en troværdig dansk leverandør som LinusPro.dk.
Det samme gør sig gældende for lægemidler, du kan købe online, du ikke finder i Danmark. Helsebixen.dk har et af Danmarks største udvalg inden for håndkøbsmedicin – se det her – og det udvalg kan du spare marginalt på ved at købe i andre lande, hvor omkostningerne ved at drive en forretning er lavere end de er i Danmark. Du risikerer dog også at købe medicin med, der er receptpligtig i Danmark.
Og at medicin er receptpligtig er der altid en god grund til. Du risikerer at eksperimentere med eget helbred, når du køber medicin fra udlandet.
Udenfor EU kan give bøder
Ovenstående behandler problemstillingen inden for EU. Handler du udenfor EU er det mere simpelt, da du her nemt bliver idømt en bøde – og under ingen omstændigheder får din pakke, hvis den bliver taget i tolden. Du bliver i øvrigt toldet såfremt du bestiller varer uden for EU, du gerne må, hvilket er minimum et par hundrede kroner. Overvej dette før du bestiller varer fra Kina og USA.
Potensmidler og gigtmidler
Det er, fortæller en artikel fra Politiken.dk tilbage fra 2012, især potensmidler og gigtmidler, danskerne ulovligt tager med ind over grænsen enten i bilen eller som pakkepost.
I 2012 blev der taget knap 9.000 pakker med ulovligt indhold og det tal må tænkes at være steget siden da, da vi per skrivende stund taler 2015. Allerede i 2012 var de knap 9.000 pakker en rekord.
Potensmidlerne og gigtmidlerne kommer ofte fra Asien, altså vel udenfor EU. I artiklen fra Politiken udtaler Frank Bøgh, sektionsleder ved Retshåndhævelse under Lægemiddelstyrelsen, at de mangler lægemidler i bedste fald er virkningsløse og i værste fald kan være livsfarlige.
Tal med din læge
Er du i tvivl om hvad der vil være farligt og hvad du med ro i sindet kan importere bør du tale med din læge. Har du et problem, der kræver medicinsk behandling vil din læge også have mulighed for at ordinere dig den rette medicin til forholdet i form af en dansk recept – uden den samme risiko og til stort set samme pris som handlede du din medicin på nettet.
Skriv et svar