Kilde: Pixabay
Vi danskere er heldige. Vi har nemlig langt mere fritid, end hvad de oplever i mange andre lande. Med årene har mængden af fritid endda vokset sig større, hvoraf vi nu har hele tre timer mere fritid om ugen i forhold til 2008. Tre fritidsaktiviteter oplever en stigende popularitet. Dem ser vi på her.
Vi spiser ude som aldrig før
Intet kan forsøde tilværelsen som et lækkert måltid. Vi danskere holder af at spise ude som aldrig før. Restauranter og caféer har oplevet et stigende antal besøgende de seneste år. I gennemsnit spiser vi ude 81 gange om året, hvilket svarer til 1,6 gange om ugen. I takt med det stigende antal restaurantbesøg er vi også blevet mere bevidste om kvalitet og økologi, og spisesteder med fokus på gourmet og gode råvarer oplever en øget interesse. Ikke overraskende spejler det stigende antal restaurantbesøg en anden tendens: Vi bruger langt mindre tid i køkkenet derhjemme. 15-30 minutter er den gennemsnitlige tid, vi dagligt tilbringer i køkkenet. Ligeså er antallet af danskere, der laver mad derhjemme faldet fra 55 til 48 procent siden 2018. Vi vil altså stadig gerne have god mad, men helst ikke bruge tid på at lave den selv.
Kilde: Pixabay
Teknologien yder indflydelse på vores fritid
I gennemsnit bruger vi op til syv timer dagligt foran en skærm, hvilket overraskende nok er mindre tid end tidligere. Her er det sociale medier som Facebook, der trækker og får os til at bruge op mod halvanden time om dagen ved skærmen. Foruden sociale medier går tiden ofte med nyhedslæsning og online spil eller en kombination af begge, hvilket er tilfældet, når mange danskere kaster sig over sportsnyheder og betting. Den popularitet skal forstås i sammenhæng med det stigende antal udbydere og muligheder på nettet. Især er live betting på fodbold populært. Her satses der stort, når for eksempel klubber som PSG med stjernespilleren Neymar Jr. i front giver oddsene 1.12 som vinder af Ligue 1. Når tiden ikke går med sociale medier, nyheder og spil, bruges den primært på streaming. Der er ingen tvivl, om at den teknologiske udvikling har ændret voes fritidsvaner markant.
Kilde: Pixabay
Vi elsker at bruge fritiden på rejser
Når fritiden gives til os i større mængder, er vi især glade for at rejse. I gennemsnit rejser vi mere end tre gange om året. Det er især de ældre og unge, der trækker snittet op, mens personer fra hovedstadsområdet geografisk skubber gennemsnittet op. Primært holder vi af at rejse på storbysferie, hvoraf fire ud af ti tilkendegiver, at det er deres foretrukne rejseform. Det er dog ikke kun storbyerne, der trækker, når vi vælger feriedestination. Tal fra Danmarks Statistik viser, at rejser på en varighed af mindst fire dage ofte går til Spanien. Hele 17 procent af alle langtidsrejser gik i 2018 til det sydeuropæiske land. Her er det især solen og strandene, der lokker. Også lande som Frankrig, Tyskland, Italien og Grækenland er blandt danskernes favoritter, når der skal vælges destination. Meget tyder på, at det primært er muligheden for at træde væk fra hverdagen og koble af, der lokker danskerne til at rejse ud i verden.
Mad, teknologi og rejser er altså den opsummerede version af, hvad vi foretrækker at bruge vores fritid på. Og med de ekstra timers fritid om ugen, er der kun blevet mere tid at bruge på aktiviteterne.
Skriv et svar